Calitatile unui Westie

Este un catel "smecheros", jucaus, plin de personalitate si de energie. Iata de ce si stapanii de Westie trebuie sa fie persoane dinamice si cu simtul umorului. In plus, acest dracusor scotian iubeste pe toata lumea si nu "ofteaza" daca nu se afla alaturi de un anume membru al familiei.

Adaugati la acestea si faptul ca este afectuos, mic si frumusel, si veti intelege de ce Westie are de mai mult timp "vantul in pupa", reusind sa fie una dintre vedetele canine ale ultimului deceniu. Din pacate, asemeni Huskyului, Rottweilerului ori Labradorului (si lista poate continua), Westie a avut mult de suferit de pe urma popularitatii sale.

Aproape toti proprietarii de Westie va vor povesti ca el are toate calitatile unui Terrier, dar nici unul dintre defecte. Adevarul este ca, fiind atat de dragalas, esti tentat sa-i accepti orice. Exista, insa, si persoane care va vor spune ca Westie este prea agitat, prea obraznic, prea incapatanat.

Mult mai obiectiva, Ruth O'Connor, una dintre cele mai reputate crescatoare din Europa, explica: Westie nu este nici atat de independent, nici atat de "dur", cum se spune. Ce-i drept, nu este cel mai docil dintre catei, dar este foarte dragalas. Si, de multe ori, este suficient sa ridici tonul vocii pentru ca el sa se supuna. Este vesel, dragastos, poznas, jucaus si plin de energie, sociabil, curios si niciodata ranchiunos.

Se pare ca, de fapt, intampina neplaceri in convietuirea cu el, doar acei stapani care isi iau un Westie (sau orice alt caine) fara a-si pune problema ca nu exista o rasa care sa i se potriveasca oricui sau isi inchipuie ca au cumparat un bibelou care doar trebuie sters de praf, din cand in cand. Specialistii afirma ca pentru a te intelege bine cu un Westie trebuie sa fii vesel, energic, dotat cu fantezie dar si cu un pic de autoritate.

Aveti nevoie de autoritate deoarece pana si un catel de "gabarit" redus trebuie sa fie educat, cu atat mai mult cu cat prin venele lui curge sange de Terrier! Daca aveti si copii, aflati ca Westie adora sa se joace cu ei si le tolereaza toate micile tiranii. In jocul lui nu este nici urma de agresivitate sau duritate si, mai degraba, trebuie sa temperati copii, sa nu chinuiasca prea mult animalul. Nu este "latracios", dar uneori latra pentru a semnala prezenta unui strain.

Dupa ce a latrat, considera ca si-a facut datoria si este foarte prietenos cu oricine va trece pragul, chiar si cu "musafirii neinvitati" care vin sa-si "adjudece" cate ceva din casa dumneavoastra. Pentru ca este foarte inteligent si are nevoie atat de exercitii fizice, cat si mentale, este permanent atent la tot ce-i spuneti, ii place sa invete, in joaca, lucruri noi si poate fi foarte usor dresat pentru disciplina sau Agility.

In casa, va urmeaza cu interes pretutindeni, dar nu va agaseaza solicitandu-va permanent atentia. Poate convietui fara probleme cu alti caini, ba chiar si cu pisicile. Situatia se schimba, insa, pe strada, unde, daca vede o pisica straina, s-ar putea sa vrea sa o vaneze. Mai ales daca aveti un mascul de Westie, fiti atenti si cand va intalniti cu alti caini. El va incerca sa-i provoace, dar nu neaparat pentru a se bate, ci pentru ca simte nevoia sa faca pe grozavul.